Nieuws
De Jonge Academie startte eerder dit jaar met dit Science Meets Parliament-programma om het wederzijds vertrouwen tussen wetenschap en politiek te vergroten. De initiatiefnemers hadden niet verwacht dat de twee werelden elkaar zo intens zouden ontmoeten, amper enkele maanden later. Want nooit eerder hebben zoveel wetenschappers de politieke beslissingen verdedigd. Nooit eerder hebben zoveel politici de wetenschap omarmd bij het doorvoeren van moeilijke beslissingen.
Opinie: Verbinding tussen wetenschap en politiek
In De Standaard (21 april 2020) verscheen onderstaand opiniestuk van de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten en de voorzitters van de Jonge Academie. Het onderstreept het belang van een goede verstandhouding tussen wetenschap en politiek.
De voorbije dagen was een snel oplopende spanning voelbaar tussen (sommige) politici en de wetenschappers die de beste weg door en uit deze coronacrisis zoeken. Commentatoren spreken van ruis tussen wetenschap en politiek. Sommige politici sakkeren inderdaad openlijk dat de virologen ministers zouden zijn geworden, zien hen als een blok aan het been, wijzen op de onderlinge tegenspraak, of verwijten hen mediageil te zijn. Deze groeiende spanning is nodig noch gezond. Een politieke aanval op wetenschappelijk advies is een aanval op de nexus tussen wetenschap en politiek. Laat die nexus nu net de motor zijn die ons door deze crisis moet leiden.
Lees het volledige opiniestuk op de website van de Jonge Academie
Opinie: Exitstrategie heeft geloofwaardige communicatie nodig
Laura Vandenbosch is professor aan de Leuven School for Mass Communication Research. Sinds 1 april is ze lid van de Jonge Academie. Als deelnemer aan Science Meets Parliament vormt ze een “duo” met Stephanie D’Hose.
Samen met Kathleen Beullens schreef ze een opiniestuk voor de VRT naar aanleiding van de communicatie van de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie.
De persconferentie van afgelopen vrijdag van de Nationale Veiligheidsraad zorgde voor verhitte reacties. De powerpointpresentatie kwam stuntelig over en knauwde aan de geloofwaardigheid van de premier. Terwijl geloofwaardige communicatie in deze fase cruciaal is voor een succesvolle exitstrategie, stellen professoren communicatie: “We hebben niet alleen meer dan één boodschap nodig. Ook meer dan één boodschapper”.
De comeback van de expert
Liesbeth Aerts is wetenschapscommunicator en neurobioloog (VIB, KU Leuven). Als deelnemer aan Science Meets Parliament vormt ze een “duo” met Stijn Bex. Naar aanleiding van de actualiteit in verband met Corona schreef ze een blogbericht voor EOS.
In coronatijd is alles anders, ook de plaats die wetenschap opneemt in het dagelijkse leven. Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter aan VIB en KU Leuven, hoopt dat ook hier wat van zal blijven hangen in het post-corona tijdperk.De aandacht voor wetenschap de afgelopen weken is werkelijk ongezien. Nog nooit waren zoveel professoren aanwezig in het nieuws. Bijna elke dag schuift er wel eentje aan in het journaal. Ook de kranten staan bol van de quotes van de ene of andere expert.
Opinie: Bring it on, Corona!
Stephanie D’Hose is Vlaams parlementslid voor Open VLD en vormt voor Science Meets Parliament een “duo” met Laura Vandenbosch (KU Leuven). Naar aanleiding van de coronacrisis publiceerde ze een opiniestuk op haar website.
“It was the best of times, it was the worst of times…” zo opent Charles Dickens zijn ‘Tale of Two Cities’, verwijzend naar de rumoerige jaren aan de vooravond van de Franse Revolutie. Ook in de huidige context valt er wat te zeggen voor deze quote. Enerzijds the worst of times, met het gevoel dat onze samenleving zich in haar slechtst denkbare vorm bevindt. Anderzijds kijk ik, als optimistische liberaal, naar the best of times. Een crisis zet als motor van verandering immers aan tot creativiteit.
Lees het volledige opiniestuk op de website van Stephanie D’hose.