Meteen naar de inhoud

Pairing scheme 2023

De Jonge Academie wil bouwen aan wederzijds begrip en vertrouwen tussen wetenschap en politiek. Daarom lanceren we deze oproep om deel te nemen aan de editie 2023 van het uitwisselingsprogramma “Science meets Parliament”.

Het “pairing scheme” van het Science-meets-Parliament-programma koppelt 20 parlementsleden een-op-een aan onderzoekers uit Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Gedurende één dag in het voorjaar van 2023 wordt de wetenschapper ondergedompeld in de politieke wereld door een dagje mee te lopen met de parlementsleden tijdens hun werk. Vervolgens brengt het parlementslid een bezoek aan de universiteit/het labo/de onderzoeksgroep van een wetenschapper. Twee dagen van interactie om nieuwe bruggen te bouwen! Het is een unieke kans voor wetenschappers om de politieke wereld wat beter te leren kennen en voor parlementsleden om een netwerk uit te bouwen van wetenschappers die een blik achter de schermen van het wetenschappelijke proces kunnen geven.

Ondersteuning en omkadering wordt verzorgd door de Jonge Academie die het programma ook op verschillende tijdstippen onder de (media)aandacht zal brengen.

Deze editie werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Science meets Regions-programma #EUsci4Regio van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

Hoe verloopt het proces van matching?

Er zijn telkens 20 beschikbare plaatsen voor zowel de wetenschappers als de parlementsleden. Voor de selectie wordt in de eerste plaats (blind) gekeken naar motivatie. Het koppelen zelf zal zoveel mogelijk gebeuren op basis van gemeenschappelijke interesses, maar kan niet worden gegarandeerd.